2. Conceptes: Energies alternatives. Energia eòlica

Energies alternatives

Anomenem energies alternatives a aquelles tecnologies de producció d'energia, plantejades com alternativa a les clàssiques (hidroeléctrica, nuclear, de combustió), les característiques comunes de la qual són l'aprofitament de fonts en principi il·limitades i la generació d'escassos o nuls residus.

Així, l'energia solar aprofita la radiació solar, l'energia eòlica permet transformar en energia elèctrica el moviment d'unes aspes per la força del vent, l'energia geotérmica extreu la calor proviniente de guèisers i fonts d'aigües termals, l'energia maremotriz és una sort d'energia hidroeléctrica que aprofita el moviment periòdic de l'aigua de les marees per a moure turbines, i també s'extreu energia aprofitant la diferència de temperatures entre les capes superficials i profundes de l'oceà.

El problema que presenten totes aquestes fonts és que la seva utilització en la xarxa elèctrica d'un estat com centrals de base és difícil, en primer lloc perquè depenen en gran mesura de factors tals com la climatologia, els corrents marins o les estacions lunars, i en segon lloc perquè la potència extraible és sensiblement menor que la qual s'obté en les centrals convencionals.

Atès que aquests recursos naturals són locals, excepte el cas de l'energia solar, la seva mobilitat és escassa i pot resultar antieconómica la instal·lació de grans centrals pel gran nombre de xarxes elèctriques necessàries.

També plantegen problemes ecològics, pel aparatoso de les seves instal·lacions, encara que, de bon tros, l'impacte sobre el medi ambient és moltíssim menor que el qual produïxen les centrals clàssiques d'energia.

En la majoria dels casos els rendiments energètics que s'obtenen són escassos. Amb tot, el problema energètic d'esgotament dels combustibles fòssils esperona la investigació en aquests camps i són nombrosos els projectes de centrals d'energies alternatives que s'estan construint.


Energia eòlica








L' energia eòlica és l'energia produïda pel vent. S'utilitza per a moure aerogeneradors que són molins que mouen un generador que produeix energia elèctrica. Aquest tipus de generadors s'ha popularitzat ràpidament en considerar-se una font neta d'energia, és a dir, que en no requerir combustió que produeixi residus contaminants ni destruir recursos naturals, és respectuosa amb el medi ambient. No obstant aquests avantatges, la quantitat d'energia produïda per aquest mitjà és una mínima part de la que es consumeix en els països desenvolupats. Els parcs eòlics són concentracions d'aerogeneradors necessaris perquè la producció d'energia esdevingui rendible.